Doğum Öncesi Görüşme

Doğum öncesi görüşme, doğumdan önce ve tercihen hamileliğin son üç ayı içinde çocuk hekimi ile yapılan görüşmedir. Birkaç açıdan önem taşır ve faydalar sağlar.

1. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile aday aile arasında sağlıklı bir ortamda tanışma sağlar.

Tıbbın diğer alanlarından farklı olarak Çocuk Sağlığı ve hastalıkları, hastalık tedavisi kadar ve hatta daha ağırlıklı olarak çocuğun ruhsal, bedensel ve sosyal sağlığının korunması ve sağlıklı gelişimi ile ilgilenir. Pratik olarak doğumdan ergenliğin bitimine kadar. Bu açıdan bakınca çocuk hekimi seçimi, uzun yıllar sürecek ekibin önemli bir üyesinin belirlenmesi açısından önemlidir ve bir o kadar da zordur.

Çünkü; hayattaki en değerli varlığınızın sağlığını, daha önce yolda görseniz tanımayacağınız, üstelik bilgisini hiçbir zaman gerçekten sınama şansınızın olmadığı birinin ellerine itirazsızca bırakacaksınız. Başka kime, bu kadar katıksız bir güveni bu kadar kısa sürede duyabilirsiniz.

Doğum öncesi görüşme bu amaca yönelik en doğru zamanda yapılmış görüşmedir.

2. Hekimin, aileden bebekle ilgili temel bilgileri edinmesini sağlar.

Önceki hamilelikler, sağlık sorunları, hamilelik süreci, evdeki diğer çocuklar, anne-babanın duygusal beklentileri gibi...

3. Hekimin aileye, sağlıklı bir bebek için temel bazı bilgileri aktarımını sağlar.

Doğum öncesi, sırası ve hemen sonrasının sağlıklı gidişi için bazı bilgiler önemlidir. Örneğin bebek ve emzirme, hastanede yapılan işlemler, aşılar, tarama testleri, işitme testleri, bebeği enfeksiyondan korunmak için ziyaret ve ziyaretçilerin yönetilmesi...

Bu konularda önceden bilgi sahibi olan anne-babalar daha rahat uyum sağlar, gereksiz işlem ve sorunlardan uzak durmayı becerebilirler. Ya da doğum sonrasına ait evde oluşabilecek sorunlara karşı önceden tedbir alabilirler. Örneğin, her aile doğumdan önce mutlaka bebek karyolasını satın alır. Ancak, birçok bebek bir yaşından sonra karyoladan düşer. Çünkü karyola seçilirken korkuluk yüksekliği önemsenmemiştir. Yenidoğan bebeği nereye koysanız sorun olmaz. Hatta belki korkuluk yüksekliği fazla da olmayınca, kucaktaki bebek karyolaya daha da rahat konacaktır. Ama, çocuk 8-9 aylıkken ayağa kalkacak ve en geç bir yaşına dek, ayağını korkuluğun üzerinden atmayı deneyecektir. Ya da aynı karyolanın korkulukları geniş boşluklar içeriyorsa çocuk, kafasını ya da kolunu bu boşluklara sokmayı denecek ve olasılıkla sıkışıp kalacaktır. Karyola alırken tüm güvenlik özelliklerini öngörmek gereklidir.

İşte bu tür öngörüler, hem yapacağınız masrafların boşa gitmeden uzunca süre işe yarar kalması, hem de ve daha da önemlisi bebeğinizin güvenliği açısından önemlidir!

Doğum öncesi görüşme, çocuk doktorunun ve ailenin tercihine bağlı olarak telefonla, kısa görüşme, ayrıntılı görüşme ya da 3-4 ailelik grup görüşmeleri şeklinde olabilir. İdeal doğum öncesi görüşme aile, emzirme ve bebek bakım hemşiresi ve çocuk hekiminin aile ile birebir yaptığı görüşmelerdir.

Bu görüşmelerin sadece tanışma sohbeti ile sınırlı kalmaması ve amaca yönelik olarak yeterince bilgilendirici olması için öncesinde hekim tarafından iyi bir içerik planlaması yapılması gerekliliği tabiidir.

Not: Muayenehanemizde doğum öncesi görüşmeler önceden randevulu olarak yapılmaktadır ve ücret alınmamaktadır.